header clouds
Bine ai venit!

Ce este tensiunea arteriala?

Ce este Tensiunea Arterială?

Tensiunea arterială este forța exercitată de sânge pe pereții arterelor, fiind măsurată în milimetri pe coloană de mercur (mmHg).

La o persoană sănătoasă, tensiunea arterială poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi volumul sângelui, pomparea inimii, elasticitatea arterelor și altele.

Tensiunea arterială se măsoară cel mai adesea prin blocarea temporară a fluxului sanguin în arteră și apoi înregistrarea tensiunii pe măsură ce fluxul revine la normal.

Valorile relevante ale tensiunii sunt:

Sistolică (cea mare): apare atunci când mușchiul inimii se contractă, pompând sânge în artere

Diastolică (cea mică): apare când mușchiul inimii se relaxează, aceasta fiind re-umplută cu sânge.

Pulsul reprezintă întinderea și contractarea arterei ca răspuns la fluctuațiile tensiunii arteriale în timpul bătăilor inimii.

Tensiunea noastră arterială variază simțitor de-a lungul anului (în funcție de anotimpuri) și al zilei, fiind influențată de temperatură, stare și mulți alți factori.

Ce este Hipertensiunea?

Hipertensiunea (cunoscut de asemenea ca “ucigașul tăcut”) apare adesea fără simptome evidente.Hipertensiunea este definită ca persistența unei tensiuni arteriale ridicate.

Semnele care pot avertiza asupra riscului de hipertensiune includ: dureri de cap, inroșirea feței, palpitații, lipsă de concentrare,neliniște, ritm de obosire accelerat.

Hipertensiunea poate afecta, în timp pereții arterelor, hipertensiunea poate duce la probleme sau afecțiuni cardiace, dar și  complicații cerebrale sau renale.

Tensiunea arterială crescută afectează: aproape 1 miliard de persoane la nivel mondial (aproximativ 25% din totalul populației adulte) mai mult de 50% din persoanele peste 60 de ani

Experții se așteaptă ca aceste cifre să crească 20-30% din populația țărilor industrializate suferă de hipertensiune.

Au fost sugerate criterii variate de definire a pragurilor sale; în prezent ghidurile E.S.H. consideră o tensiune arterială de până la 135/85mmHg ca fiind pragul hipertensiunii.

Pentru a obține măsurători exacte ale T.A. la domiciliu, este esențială utilizarea exclusivă a dispozitivelor de măsurare a tensiunii aprobate clinic.

Prin ”Validare Clinică” ne referim la un proces standardizat al cărui scop este certificarea preciziei și fiabilității dispozitivelor de măsurare a TA.

Cele mai importante Societăți Medicale Științifice au sugerat verificarea ”in situ” a corectitudinii dispozitivelor de măsurare TA, cu ajutorul unor Protocoale de Validare specifice.

A.A.M.I. (Association for the Advancement of Medical Instrumentation) publicat în 1987 tratează    atât dispozitivele de măsurare TA digitale, cat si pe cele manuale.

Obiectivele A.A.M.I. sunt:  standardizarea procedurilor de validare, definirea cerințelor minime de acuratețe și performanță , permiterea unor comparații corecte între diferite dispozitive MTA,  colectarea de date, analiza și certificarea se poate efectua  intern .

B.H.S. (British Hypertension Society)  aceleași obiective ca și A.A.M.I. analiză și proceduri actualizate, colectarea de date, analiza și certificarea se poate efectua atât  intern, cât și cu ajutorul unui Organism Independent din exterior.

E.S.H. (European Society of Hypertension),  publicat în 1993, revizuit în 2010 revizuirea protocoalelor A.A.M.I. și B.H.S. cea mai actualizată, calificată & dificil de respectat  urmărește o manieră logică și simplificată a procedurilor  celor 2 protocoale anterioare  definit oficial ca  “Protocol Internațional”

Protocolul international E.S.H. implică 33 de persoane și are la bază 3 măsurători efectuate cu produsul supus validării și o verificare a măsurătorii cu dispozitivul tradițional de măsurare a TA.

În acest fel este posibil să se calculeze diferența între cele două tipuri de măsurare și să se stabilească dacă dispozitivul digital este sau nu exact.

Colectarea datelor, analiza și certificarea se realizează exclusiv cu ajutorul unor Organisme Independente din exterior.

Cum se masoara corect Tensiunea Arteriala?

Cerințe de bază pentru o măsurare corectă:

  • 5 min odihnă, 30 min fără fumat sau cofeină
  • Așezare confortabilă, cu brațul pe masă la nivelul inimii, având mușchii complet relaxați
  • Dimesiune și poziționare corectă a manșetei (2 cm de plica cotului, tubul pe arteră, la nivelul inimii)
  • Picioarele ne-încrucișate, poziție nemișcată/tăcere pe durata măsurării pentru a evita creșterea TA (până la 10 mmHG)
  • În cazul măsurătorilor zilnice, acestea se vor efectua mereu la aceeași oră și în aceleași condiții
  • 1-2 minute înaintea repetării măsurării (pentru a permite revenirea arterei la dimensiunea normală)
  • Notarea rezultatelor în situația în care dispozitivele nu au funcție de memorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *